0 534 222 25 31
·
avukat@ozgeata.av.tr
·
Pzt - Cum 09:00-18:30 / Cmt 10:00-16:30
Bursa, Avukat

İş Hukuku

iş hukuku avukatı

Bursa iş hukuku avukatı

İş hukuku, işveren ve işçi arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır. Türkiye‘de 1971 yılında kabul edilen 1475 sayılı İş Kanunu yasası, hala yürürlükte yer almaktadır. İş hukuku işçi ücretleri, çalışma şartları ve işçi sendikaları gibi konuları kapsadığı kadar, Çalışma Bakanlığı, vakıfları, dernekleri, İş ve işçi bulma kurumu gibi toplulukları da kapsamaktadır.

İş Hukukunun Kapsadığı Alanlar Nelerdir?

İş hukuku bireysel iş hukuku ve toplu iş hukuku olarak ikiye ayrılmaktadır.

  • Bireysel İş Hukuku: Bireysel iş hukuku küçük bütçeli işletmeleri kapsar. Şirket ile birey arasında yapılan sözleşme sonunda ödenmesi gereken ücret, çalışma şartları, prim, ikramiye, tanınan sosyal haklar, işten ayrılma ya da tazminat gibi konular bireysel iş hukukunun alanına girmektedir.
  • Toplu İş Hukuku: Büyük bütçeli işletmelerde, işçiyi temsil eden kurumla işveren arasındaki ilişkileri kapsayan hukuk dalıdır. Sendika kurma, sendikaya üye olma, toplu iş sözleşmeleri ve sendikal haklar toplu iş hukuku alanına giren konular arasındadır.

İş hukuku konusunda daha detaylı bilgi almak için Bursa Avukat sitesini ziyaret edebilirsiniz. İlgili sitede yer alan iletişim bilgilerinden telefon aracılığı ile de bilgi alabilmeniz mümkündür.

İş Hukuku ve Tarihi Nedir?

İş hukuku aslında Sanayi Devrimi ile önem kazanan işçilerin haklarını gözetmesi ile gündeme gelmiştir. Ayrıca İş Hukuku yasası gerek işçiye gerek işverene ayrı ayrı sorumluluklar yüklemektedir.

İhtiyaç dahilinde Bursa Avukat site linkini tıkladığınızda, iş ve işçi davaları konusunda sizlere yardımcı olabilmek adına hizmet vermekteyiz.

İş Hukuku ve İşverenin İşçilere Karşı Sorumlulukları Nelerdir?

İşveren ve işçi, iş hukuku alanında iki ana unsur olarak yer almaktadır. Bunun dışında iki tarafında birbirine karşı sorumlulukları mevcuttur.

İşverenin işçilere karşı sorumluluklarını sıralayacak olursak:

  • Ücret Ödeme Borcu: İşveren ile işçi arasında yapılan sözleşme ile belirtilen ücret, tam ve zamanında ödenmek zorundadır. Ödenecek tutar, değerli kağıt ya da üretimi yapılan mal ile yapılamaz, hükmünü de içermektedir. Sözleşmede geçen ücret, TL olarak ödenme zorunluluğu vardır.
  • İşçinin Kullanması Gereken Araç ve Gereçleri Temin Etme Borcu: İşçiye verilen görevi yerine getirebilmesi için gerekli araç, gereç ve malzemenin temini, onarımı ve bakımı işverenin sorumluluğu altındadır.
  • İşçinin Sağlığını Koruma Borcu: İşveren, işçinin sağlığını ve iş güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Dolayısı ile iş güvenliği konusunda önlem almalı ve düzenli aralıklarla da denetimini yapmalıdır.
  • İşverenin Eşit Davranma Borcu: İşveren, bütün çalışanlarına karşı eşit şekilde davranarak, aynı mesafeyi korumakla yükümlüdür. İşçisi ile sosyal hayatta paylaşımları dahi olsa, çalışma hayatında diğer işçilere davrandığı gibi davranmak zorunda olduğu bilincinde olmalıdır. Çalışanlar için en önemli konulardan biri de ödüllendirme ve cezalandırma konusunda işverenin tarafsız olması gerektiğidir.
  • Doğum İzni Borcu: Yasalara göre çalışan hamile kadının 8 hafta doğumdan önce, 8 hafta doğumdan sonra olmak üzere 16 (on altı) hafta doğum izni vardır. Çoğul gebeliklerde ise doğum izinleri iki hafta daha uzatılabilmektedir. Ayrıca çalışanın herhangi bir sağlık sorunu yok ise doğum öncesi izninin 3 haftasını, doğum sonrası iznine aktarma hakkına sahiptir.

İş davaları ve İş hukuku hakkında daha detaylı bilgi için Bursa Avukat site linkini tıklamanızı öneririz.

İşçinin İşverene Karşı Sorumlulukları

Çalışanın işverene karşı öncelikle çalışma borcu, işyeri kurallarına uyma borcu ve sadakat borcu bulunmaktadır. İşçiler sorumluluklarını yerine getirdikleri sürece, işveren karşısında daima hakkını koruyabileceğini unutmamalıdır.

İş hukuku alanına giren işçi ve işveren anlaşmazlıkları gibi sorunlarınıza gelin hep birlikte çözüm bulalım. Özellikle iş davaları konusunda, alanında uzmanlaşmış avukatlarımız ile sizlere hizmet vermekten onur duyarız.

Size Yardım Edelim!

Herhangi bir yardıma ihtiyacınız olursa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. 1 iş günü içinde size geri döneceğiz. Veya aceleniz varsa, bizi şimdi arayın.

0 534 222 25 31

avukat@ozgeata.av.tr

 

Hizmetlerimiz hakkında görüşlerinizi, önerilerinizi, sorularınızı bizimle paylaşın

Hemen Arayabilirsiniz : 0 534 222 25 31

avukat@ozgeata.av.tr
  Pzt – Cum 09:00-18:30 / Cmt 10:00-16:30