0 534 222 25 31
·
avukat@ozgeata.av.tr
·
Pzt - Cum 09:00-18:30 / Cmt 10:00-16:30
Bursa, Avukat
bursa boşanma avukatı

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yer alan boşanma, çiftlerin farklı nedenlerle çekişmeli ya da çekişmesiz olarak evlilik birliğinin sona ermesi anlamını taşır. Evlilik birliğinin bozulmasına ilişkin nedenler belirli maddelerde koruma altına alınmıştır. Boşanma ile ilgili gereken tüm hukuki işlemleri ve süreçleri takip etmek bireysel anlamda yapılması zor bir işlemdir. Bu nedenle Bursa boşanma avukatı gibi işinin uzmanı vekil aracılığı ile işlem yapmak boşanma sürecini daha kolay atlatmanızı sağlar. Yaşanan hak kayıplarının önüne geçerek bu aşamada gereken diğer delillerin, gerekçelerin ve tanıkların bir araya getirilmesi ile boşanma hukuki çerçevede gerçekleşir.

Boşanmada Hukuki İşlemler

Boşanma nedenine bağlı olarak gelişen bazı hukuki işlemler vardır. Sürelerin yer aldığı bu işlemlerde gerekli zamanda yapılması hak kayıplarını engeller. Boşanma sürecinin sancılı geçmesi, her iki taraf içinde sağlıklı gelişmeyebilir. Yanlış kararlar ya da hatalı işlemler sebebi ile boşanma süreci gereksiz yere uzayabilir.

Boşanma davasında;

  • Geçici tedbir nafakası
  • Geçici velayet
  • Çekişmeli boşanma süreci
  • Anlaşmalı boşanma protokol sözleşmesi
  • Boşanma dilekçesi
  • Delil ve tanıkların sunulması
  • Sadakat yükümlülüğüne uyulmaması adına tazminat davası
  • Mal paylaşımı
  • Önce yapılan evlilik sözleşmesinin işleme alınması
  • Mal rejiminin işleme alınması
  • Koruma kararı alınması

Boşanma görüldüğü üzere kolay bir süreç değildir. Öncelikle kişilerin anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma sürecini belirlemeleri sonrasında, diğer işlemlerin yapılmasının zul olmaması adına davanın derhal başlatılması gerekir.

Çekişmeli Boşanma Süreci

Çekişmeli boşanma sürecinde müşterek çocuğun varlığı, eşler arasında yapılan evlilik sözleşmesi ve mal paylaşımı gibi süreçlerin başlatılması önemlidir. Öncelikle boşanmanın gerçekleşmesi beklenmek istense de çekişmeli boşanma süreci uzun bir süreyi kapsadığından tazminat dâhil tüm davalar önceden başlatılabilir. Çekişmeli boşanmada ayrılık kararı verilmesi halinde tedbir nafakası talep edilebilir. Bunun için işinde uzman Bursa boşanma avukatı sizlere hukuki desteği sağlayabilir. Süreç takibi ve hakların korunması kapsamında hızlı bir şekilde dava süreci başlatılır.

Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı boşanma çiftlerin belirli bir konu üzerinde anlaşarak hak ve taleplerinin sözleşmeye bağlandığı boşanmalardır. Kısa sürede sonuç veren bu anlaşmanın hak kaybı yaşanmaması için muhakkak Bursa boşanma avukatı ile yapılması, sözleşmenin vekil aracılığı ile düzenlenmesi gerekir. Anlaşma maddelerinin içeriği kapsamlı ve açık olmalıdır. Evlilik birliği sona erdiğinde boşanma için yapılan protokollerde yer alan bazı maddeler kişilerin haklarından vazgeçmelerine yönelik olabilir. Kişi anlaşmalı boşansa da tazminat davalarından vazgeçmediğini beyan edebilir. Bu nedenle bilinçli bir şekilde hazırlanması önemlidir.

Boşanmada Velayet

velayet 1

Boşanma sürecinde tam olarak bilinmeyen velayet süreci sonrasında büyük sıkıntılar yaratabilir. Belirli yaş grupları için mahkeme tarafından çekişmeli boşanma sürecinde mahkeme tarafından geçici velayet anneye verilir. Bu konuda istisnai durumlarda annenin kusurlu olması ve çocukların üstün yararı gereği anneye verilmeyebilir. Hukuk mahkemelerinde sunulan şahitlerin önemi büyüktür.

Sadakat yükümlülüğüne uymamak, evlilik birliğinin temelden sarsılması, şiddetli geçimsizlik ve ağır kusurluluk halleri bu konuda kişilerin haklarını aramasını gerektiriyor. Geçici velayet ile birlikte velayeti alan kişiye karşı tarafın nafaka bedeli ödemesi gerekmektedir. Bu konuda süreç farklı işlemektedir. Geçici velayetin verilmesi ile birlikte nafaka çocuk ve maddi olanakları yetersiz anneye destek amaçlı ödenmesi hüküm altına alınır.

Boşanmada Mal Paylaşımı

Mal paylaşımında yapılan yeni düzenleme ile belirli tarihlerden önce mal rejimi uygulaması farklıdır. Bu tarihlerin avukat tarafından bilinmesi sizlerin haklarının korumaktadır. Düzenleme öncesi ve sonrası alınan malların paylaşımı hüküm altına alınmıştır. Yeni mal paylaşımında evlilik sonrası tüm mallar eşler arasında ortak paylaştırılır.

Kişisel mallar ise sözleşme ile belirtilmediyse onlarda paylaşılır. Mal rejiminde ise eşlerden kimin üzerine kayıtlı ise mallar o kişiye verilirdi. Boşanma sürecinde alınan malların mal rejimine ve mal paylaşımına dâhil olması ile gerekli işlemlerin yapılması, mal kaçırmayı önlemek adına önemlidir. Mal kaçırma yapıldı ise ona göre üçüncü şahıslardan talep edilmesi de yapılması gereken hukuki işlemler arasında yer almaktadır.

Tüm bu işlemlerin sağlıklı yürütülmesi, sürelerin kaçırılmaması ve hakların kaybedilmemesi adına Bursa boşanma avukatı sizlere destek oluyor. Boşanma davasına sebep olan nedenlerin dosya kapsamına alınması ileride tazminat davası açabilmek adına önemlidir. Dava süresince sizlere bilgi veren ve doğru yönlendiren bir vekil ile süreci doğru atlatabilirsiniz.