Miras hukuku denilince ölen şahsın mal varlıklarının anayasada belirtildiği şekilde, kişilere belirli pay oranlarında intikali ve bu oran çerçevesinde nasıl paylaşılacağı konusunda düzenleme yapan hukuk dalıdır.
Tereke, ölen kişiden kalan mirasın alacak ve borçları dahil olmak üzere, bütün mal varlığına verilen isimdir. Miras paylaşımı ise, miras bırakanın bu varlıkların meydana getirdiği terekenin mirasçıları arasında bölüştürülmesi demektir.
Ülkemiz anayasasına göre iki tür mirasçı vardır. Bu mirasçılar yasal mirasçı ve atanmış mirasçı olarak geçmektedir. Türk Medeni Kanunun 4721 Sayılı yasasına göre düzenlenmiş kişilere yasal mirasçı denilir. Bu durumda mirası bırakan şahsın kan bağı bulunan yakınları, evlatlık ve alt soyu ile sağ olan eş yasal mirasçı olarak geçmektedir. Atanmış mirasçı ise miras sahibinin kendi özgür iradesi sonucunda belirlediği kişileri mirasçı olarak belirleyip, mirasçı diye nitelendirmesi ile mirasçı kabul edilmesidir.
Kan hısımları da denilen kan bağı olan yakınları yasal mirasçı olarak kabul edilirken, bu kan hısımları kimlerdir? Kimlere kan hısımı denilir?
Ayrıca sağ kalan eşin kiminle beraber mirasçı olduğuna dair, paylaşım oranı değişebilmektedir.
Bu durumda:
Bunların dışında evlatlık, miras sahibinin kan bağı olan yakınları gibi mirasçı olabilecektir. Evlatlığın alt soyu da aynı haklarla mirasçı olabilme hakkına sahiptir. Dolayısı ile evlatlığın, kendi ailesindeki mirasçı olma hakkı da devam edecektir. Ayrıca gayrimenkul & miras hukuku mevzuatına göre miras sahibinin herhangi bir mirasçısı yok ise ölen kişinin mirası, tamamı ile Devlet’e kalacaktır.
Gayrimenkul & miras hukuku yasalarında belirtilen miras paylaşım oranları, yasal mirasçılar arasında hukuki olarak yasada belirtilen oranlarda ölmüş kişinin, sağ kalan eşinin varlığına göre değişiklik göstermektedir. Bunun dışında diğer mirasçılar da eşit şekilde pay alabilirler.
Ülkemiz kanunlarında yasal mirasçıların miras payları oranları belirtilmiştir. Buna göre miras sahibinin, mirasçıların kim olduğu ve bu kişilerin miras pay oranlarını gösteren belgeye mirasçılık belgesi ya da veraset ilamı denilir.
Yasal mirasçılardan herhangi biri, noterliklere başvurarak mirasçılık belgesi alabilmektedir. Fakat yabancı uyruklu ise mirasçılık belgesi alabilmesi için Bursa Avukat sitemizde ilgili yerlere yapılan başvurularda bizzat ilgilenip, bu konuda yardımcı olmaktayız. Sulh hukuk mahkemesi başvurusu ile edinilecek veraset ilamı için avukatlarımız aracılığı ile başvurunuzu gerçekleştiriyoruz.
Gayrimenkul & miras hukuku konusunda mal paylaşımı ile ilgili aklınıza takılan her türlü sorularınıza dair yanıtları, Bursa Avukat site linkini tıklayarak sahip olabilirsiniz. Ayrıca bu gibi davalarda avukat aracılığı ile yol alırsanız, hak kaybına uğramayı engellemiş olursunuz.
Herhangi bir yardıma ihtiyacınız olursa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. 1 iş günü içinde size geri döneceğiz. Veya aceleniz varsa, bizi şimdi arayın.
0 534 222 25 31
avukat@ozgeata.av.tr